Idé nr 146/ Sivebrøndsbor

Min påstand er, at en væsentlig del af den globale opvarmning skyldes, at der er for meget "Vand" der cirkulerer i det "frie kredsløb". Vand er i langt mindre grad end for 100 år siden bundet i træer, skove, naturvækst og grundvandsoplagringer. Det kan lyde som bagateller, men det er det absolut ikke. Jo mere vand der ikke er bundet, desto mere nedbør får vi.

Nedbørsmængden forøges med forstærkes desuden af vores byggeri og inddæmning, eller forsøg på at styre vandet. Problemet bliver kun værre fremover. Den kortsigtede løsning er, at vand fra oven skal ned i jorden. Ikke ud i kloarken, i vandløb eller i søer... men ned i jorden. Når vand er under jorden siver det ned, det opbevares, renses og fordamber ikke så det er, at finde i det frie kredsløb. Men det giver heller ikke oversvømmelser... ikke i samme grad.

Ideen!?
Lavede et lille eksperiment for et år siden. Har en græsplæne som er nogenlunde jævn, men lige præcis et sted er der altid en vandpyt når det regner kraftigt. Efter en dag eller 2 er den atter væk, så det er ikke noget problem... men vandpytten er altid det samme sted. Vatterpasset fortæller at vand fra et større område af plænen hælder mod dette punkt, hvorfor jorden mættes og der dannes en pyt.

Løsningen: Min tidligere beskrevede løsning var at konstruere et metal/ plastrør med en masse huller som vandet kunne sive ud igennem, efter montering i jorden. Dette er umiddelbar en omkostelig løsning, hvor jeg i min plæne i stedet borede/ lavede et hul (via en pæl) der hvor vandet samles på en diameter på 5 cm og 50 cm dyb. Toppen af hullet er nu ikke længere at se, her næsten 12 måneder efter, men jeg har ikke nogen vandpyt længere og hældningen er den samme.

Men hvorfor?
Hullet i sig selv kan ikke rumme den mængde vand som ellers ville være i pytten, men udsivningsoverfladen er noget større, samtidig med at jorden her på intet tidspunkt bliver tørlagt og derfor afviser vandet.



Resultatet!
Vandet kommer i jorden. Vandet kommer i jorden hurtigere og fordamper ikke.

At udvikle en række bor i forskellige diameter og længde, så kan man gå på boring i haven, ved stier, vejkant eller lignende. Alt det kræver er at bore et hul? At banke en pæl i er ikke løsningen, hvis hullet skal kunne tømme mere vand. Når du banker en pæl i som jeg gjorde presses jorden omkring blot sammen og udsivningen mindskes herved. Ved at bore, er den omkringliggende jord stadig luftig og kan modtage mere vand.





Det´r bar en idé?

Mvh

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Idé nr 80/ Det vandrette Vindmølletårn

Idé nr 48/ Børnefinder applikation

Idé nr 67/ Alternative vindmøller