Min bedste idé!
Ja, denne ide er udlevet og er min bedste ide ever. Jeg har i dette forum beskrevet nogle gode ideer og har flere lettere komplicerede i overskriftform som jeg skal tage lidt tilløb til... jeg vil i dette forum også tillade mig at poste det jeg har udlevet, som efterhånden faktisk er en hel del... men fantasilæsningen er og bliver den bedste. Det er metodikken bag jeg eksempelvis selv anvender når jeg skal finde på... finde på ideer. Så jo, jeg har opfundet min egen kreative værktøjskasse ;-)
En bog med 200 blanke sider
På hver fjerde side i bogen "Fantasilæsning" er der en overskrift, som der så kan fanatasilæses over. Historierne kan herefter skrives ned på de blanke sider.
Tommy Duus
Født 1974. Uddannet lærer fra Århus Dag- og Aftenseminarium i 2004. Fungerer nu som konceptudvikler, underviser, foredragsholder og caster med udgangspunkt i sit eget firma. Er bosiddende i Kolding.
Af Dorte Washuus | 9. juni 2008
Folkeskolelærer har opfundet en ny form for læsning, som han kalder fantasilæsning. Han har nu skrevet en bog om fænomenet, hvor det kun er de første otte sider, der står noget på
Umiddelbart kan man føle sig lidt snydt, når man får Tommy Duus' store flotte bog "Fantasilæsning – uendelig mange gode historier" i hånden. Bag overskrifter som "Underbukseskandalen", "Den dag himlen forsvandt" og "Fuldmånedansen" er der nemlig kun blanke, linjerede sider. Men, viser det sig, det er netop hele idéen med bogen, der godt nok er udgivet, men ikke skrevet endnu.
Bogens hensigt er at skabe en ny læseform, der udfordrer hjernen og kreativiteten i det ubevidste. En læseform, hvor det er fantasien, der er alfabetet, og hvor fantasien er styrende for historiens gang og udfald, uden at den er konstrueret på forhånd. Det kan lyde lidt teoretisk, men er i virkeligheden såre enkelt og meget konkret. Ligesom den dag, forfatteren til bogen, 34-årige Tommy Duus, fik ideen. Det skete en søndag, hvor hans kone var i gang med at læse Peter Høegs bog "Kvinden og aben". Bogen lå åben på stuebordet, og siderne, den var slået op på, var tomme og ordløse. Tommy Duus begyndte at fundere over, hvad bogen mon handlede om, og helt af sig selv opstod der en færdig historie i hovedet på ham.
Om mandagen besluttede han at afprøve ideen på en dreng i den 5. klasse, hvor han underviste i dansk – og vupti, ud kom et fantastisk eventyr med udførlige beskrivelser af skoven og af mennesker. Eleven blev bedt om at skrive historien ned, og læreren, og nu også forfatteren, fandt på begrebet fantasilæsning. Siden har han undervist i det ved adskillige lejligheder og er nu så sikker på, at konceptet holder vand, at han har udgivet en bog, der skal skrives færdig ved hjælp af fantasilæsning.
– Kernen i fantasilæsning er improvisation, formen er læsning og sproget er skriftsproget, siger Tommy Duus og tilføjer, at fantasilæsning ikke er det samme som en mundtlig fortælling. Det specielle er, at historien først skal fortælles og derefter skrives ned.
– Når vi fortæller en historie, kan vi med kroppen, stemmen og mimikken udtrykke følelser og stemninger, mens der i den skrevne historie kræves mange flere ord for at få den samme udførlige og nuancerede beskrivelse frem.
Fantasilæsning er ikke nødvendigvis nogen let disciplin. Det kræver, at man er i stand til at give sig hen og stole på sin historie, selvom man ikke ved, hvordan den ender. På samme måde, som når man læser i en rigtig bog, hvor man heller ikke kender indholdet på næste side. Alligevel har Tommy Duus en fornemmelse af, at fantasilæsning kan hjælpe læsesvage og ordblinde til at finde andre måder at begå sig på.
– Det gode ved at læse en bog er, at man kan slappe af og give sig hen i det univers, bogen er skrevet i. Det er afstressende at læse, fordi vi får tankerne væk fra det, vi ellers beskæftiger os med. Fantasilæsningen har samme formål. En god fantasilæser tænker i sidste ende ikke på, at han eller hun læser, siger Tommy Duus.
På hver fjerde af bogens blanke sider står der en overskrift, som der kan fantasilæses over. Historien kan efterfølgende skrives ned på linjerne i bogen eller et hvilket som helst andet sted. Det er forfatterens håb, at mange vil sende deres bidrag ind til ham via hjemmesiden www.fantasilæsning.dk, og at de skal blive til en ny bog – uden tomme sider.
Det´r bar en idé?
Mvh
Kommentarer
Send en kommentar