Det sker på IT-fronten i 2012
Leder af Innovation Lab Preben Meyer, et selskab med blandt andet TDC i ejerkredsen, som prøver at se meget langt frem i tiden for at forudse fremtidens teknologiske udvikling.
DEN PERSONLIGE SKY
Personal Cloud er den tredje store kamp imellem giganterne. Første slagsmål var om operativsystemer, hvor Apple og Microsoft kæmpede tilbage i 1990erne. Anden runde var kampen mellem Apple og Google/Android om dominansen på smartphones, og nu kommer så tredje søslag. Her handler det om Personal Cloud, dit personlige sted oppe i internetskyen. Et sted, du kan få fat i fra din »ultrabook«-PC, fra din smartphone, fra hvad du nu ellers bruger. Dine data, din musik, dine foto, dine familiedokumenter, opskrifter og andet godt. Alt sammen gemt og sikkerhedskopieret, og sammen med de servicer og programmer, som du har brug for. Det er meget interessant at sikre sig denne forretning, reelt mere interessant, end det er at sælge programmer og hardware, for dette er et meget langvarigt – måske livslangt – kundeforhold, hvor vi betaler et beløb pr. måned til Microsoft, Google eller Apple. Vi har set Apple lancere sin iCloud-service som første skridt i denne udvikling.
HARDWARE SOM LØFTESTANG – AMAZON-TAVLE-PC, FACEBOOK-SMARTPHONE
Netop skiftet fra en hardwarefikseret forretningsmodel til en service betyder, at isenkrammet i stigende omfang er løftestangen, der skal til for at fange dig ind i en bagvedliggende service. I hele 2011 ventede vi på, hvem der ville lancere en værdig og markant konkurrent til iPad. Den kom i slutningen af året, men ikke fra HP, Samsung eller hvem man nu kunne have gættet på. Næh, det var såmænd Amazon, der kom med en lækker og meget aggressivt prissat tavle-PC. Amazon har nemlig et helt andet mål med tavle-PCen. Efter sigende sælger de den med tab. Det kan de gøre, fordi den jo blot er det værktøj, der skal til for, at vi bliver gode og stabile kunder i Amazons bagvedliggende services, og det er en meget bedre forretning end at sælge hardware. Derfor vil vi i 2012 se Amazon lancere en smartphone, og vi vil også se Facebook lancere en smartphone, alt sammen for at understøtte deres primære forretning og lede kunderne ind her.
FJERNSYNET BLIVER EN APP
Fjernsynet er også på vej til at indtage en ny rolle. Stuealteret vil være der som underholdningscenter i hjemmet, med surround og jeg-skal-give-dig. Men alle de andre fjernsyn i hjemmet er en truet race. Vi ser fjernsyn på bærbare computere og på iPads. Der er en klar tendens i retning af, at de sekundære fjernsyn i hjemmet ikke bliver genanskaffet, når de går i stykker. iPaden eller andre enheder tager over. Så i stigende omfang vil fjernsynet bare blive en app, akkurat ligesom telefonen med Skype er en app. Eller radioen er en app.
FARVEL TIL PLASTIKKREDITKORT OG KONTANTER
Forude venter en verden uden plastikkreditkort og kontanter. NFC er over os. Med udgangen af 2012 vil 70 procent af alle nye smartphones være udstyret med NFC – eller nærfeltskommunikation. NFC er en meget sikker måde at overføre data i en afstand af op til ti cm. Det betyder, at din smartphone nu også kan bruges til at betale med, du skal bare »swipe« (stryge) den hen over betalingsstanderen, dankortterminalen, eller en anden NFC-telefon. Fordelene er mange, for smartphonen kan jo »tale tilbage« til dig. Den kan give dig status på kassekreditten eller et supplerende godt tilbud. London Transport har lovet, at busser og undergrund i London er NFC-klar til olympiaden. NFC er begyndelsen til enden for plastikkreditkortene og også for kontanter.
WEB BLIVER GENFØDT MED HTML5
I slutningen af 2010 talte man om, at webdagene var talte. App stores ville tage over, og web blev en stadig mindre del af internet. I virkeligheden er app stores ofte uoverskuelige, og Apple forlanger en ublu andel. Hjælpen er nær, da man har arbejdet på en voldsom opdatering af HTML – det programmeringssprog, der bruges til at lave websider. HTML5 kan en masse af det, der er muligt i apps, men nu på det åbne internet og uden Apples voldsomme indblanding og censur. Man kan indlejre video, man kan lave små programmer og en masse andet. Apps vil stadig være der, men i mange sammenhænge vil vi se et genfødt web takket være HTML5.
SMS FLADER UD
For første gang i hele SMS-udviklingen vil vi se en udfladning, eller måske endda en tilbagegang i SMS-trafikken. Der er så mange andre måder at sende beskeder på. Apple har lanceret sin iMessage-app, der automatisk sender beskeder mellem Apple-enheder og forskellige brugere. Der kan indbygges helt andre former for intelligens i denne type apps. Hvor er jeg henne, hvad har jeg brug for, hvor er mine venner og alt det, man allerede kender fra Facebook. SMS vil være der i mange år endnu, men vil stille og roligt blive skubbet i baggrunden.
DEN MOBILE MEGATENDENS
Megatendensen bliver: Mobilitet i enhver henseende. Den yderligere udbredelse af smartphones og tavle-PCer med alt, hvad det medfører af mobilprogrammer, vil vokse markant i 2012. Det handler også om søgefunktioner, berøring, bevægelser, stemmestyring m.m.
GODDAG TIL DEN DIGITALE MEDARBEJDER
I kraft af smartphones og tavle-PCer vil den digitale medarbejder som begreb vinde indpas i 2012. Det er en forældet og forstokket diskussion, når man diskuterer multimedieafgift. Det handler om, at medarbejderen kan bruge alt sit udstyr, hvor og hvornår han vil, derhjemme som på arbejde, med alle de fordele, der ligger i det.
BETALING OVER MOBILEN
At bruge telefonen som betalingsmiddel er allerede set flere steder. Vi køber f.eks. allerede metro- og togbilletter. Mobil betaling vil gribe om sig, og kun fantasien vil sætte grænserne.
VELFÆRDSTEKNOLOGI FÅR GENNEMBRUD
Vi vil opleve et gennembrud for velfærdsteknologi som følge af, at kvalitetsreformen nu rulles ud og i form af nye supersygehuse. Gennembruddet vil ske i tæt samspil mellem kunderne og leverandørerne, og det vil bringe velfærdsteknologien markant længere ud. Vi vil se teknologien brugt i bl.a. socialsektoren og i omsorgen over for ældre patienter, f.eks. som telemedicin med videoforbindelser.
SKYHØJ EFFEKTIVISERING
De kolossalt store muligheder i »cloud computing« (internetbaserede tjenester) vil komme et skridt længere. Uanset om man er en offentlig eller privat virksomhed, om man er stor eller lille, er der et betydeligt potentiale for at effektivisere ved at bruge cloud-tjenester.
SLUT MED GENSTRIDIGHED
2012 bliver året hvor der vil være meget debat om det offentliges rolle i relation til telemarkedet. Frem til nu har der ikke været meget fokus på, hvordan det offentlige Danmark påvirker markedet for teleinfrastruktur. Mobiloperatørerne har bygget deres net dér, hvor kommunerne har givet dem tilladelse til at sætte master op. I praksis har mange mobiloperatører oplevet, at en stor del af landets kommuner virkede som en modstander frem for en partner, der hjælper med at udbygge den infrastruktur, som er så vital for det moderne samfund. Det bliver der ændret på i 2012. Der vil komme meget politisk fokus på og stor debat om dette område. Fra politisk side vil der nok blive strammet op på reglerne for mobilmaster. Der vil komme fokus på de kommuner, der har gjort det dyrt og besværligt for mobilindustrien at bygge netværk. Politikerne vil have mere fokus på, hvordan man kan optimere samarbejdet mellem private og offentlige aktører til glæde for landet og ikke mindst borgerne.
4G VIL EKSPLODERE
Der vil være markant mere fokus på mobilt bredbånd i 2012. Flere og flere operatører lancerer LTE/4G, og målsætningen for dem bliver at få den rolle på 4G-markedet, som »3« har fået på 3G-markedet. Jeg er ikke i tvivl om, at antallet af danskere, der køber LTE med høje båndbredder i 2012, vil eksplodere. Ved udgangen af 2012 vil over 130.000 danskere have en LTE-forbindelse, og allerede i starten af 2013 vil antallet af danskere med mobile højhastighedsbredbåndsforbindelser overhale antallet af danskere med fiberforbindelser.
MOBILTILSKUD SOM SLAGNUMMER
På telefonsiden vil Nokia og Microsoft finde de store trommer frem. Det store spørgsmål er, om de vil opnå de salgsresultater, som de drømmer om. Jeg er ikke i tvivl om, at de nok skal klare sig godt på erhvervsmarkedet. Spørgsmålet er, hvordan de vil klare sig på privatmarkedet – det bliver nok sværere, end de håber. Også i 2012 vil vi se, at teleselskaberne forsøger at begrænse tilskuddene. Op til afslutningen af de to halvår vil vi opleve operatører, der med tilskud forsøger at købe sig til nogle hurtige markedsandele ved at øge tilskuddene kortvarigt.
SPIL ER PÅ SPIL
På tjenestesiden vil der også i 2012 være meget fokus på mobile tjenester. Et af de store bliver gambling/spil via mobiltelefonen. En stor del af de nye aktører på spillemarkedet, som skal konkurrere med Danske Spil, vil satse på mobile spilplatforme, hvor kunderne kan gamble/spille via mobiltelefonen i stedet for at gå ned i en kiosk eller bruge internettet og en PC.
FYRINGSRUNDERNE FORTSÆTTER
Teleselskabernes økonomi bliver meget presset næste år, og jeg forventer, at vi også i 2012 vil opleve store personalereduktioner. Flere og flere kunder konverterer fra dyre til billige produkter. Det vil man se i selskabernes økonomi, og den totale omsætning i telebranchen vil falde i 2012. Nøgleordet bliver effektivisering, hvordan man kan dele infrastruktur, hvordan man kan reducere omkostninger, og hvordan man kan få kunderne til at klare mere og mere ved hjælp af selvbetjeningsløsninger.
TV-SKÆRMEN STADIG I FOKUS
TV-skærmene fylder stadig mere i hverdagen. Mange vil melde sig voldsomt ind i kampen på design, som er en meget vigtig faktor, og det rumler i hjørnerne: Plasmaskærme bruger betydeligt mindre strøm, LED-skærmene er kommet til, og nu begynder de meget klarere OLED-skærme at spøge. Allerede til januar vil vi se nogle store størrelser OLED-skærme, som kommer til salg i 2012 og til mere spiselige priser.
DER ER FORBINDELSE!
»Connected« – eller: »forbundet« – er stadig det helt store nøgleord, og det berører hele måden, som vi har vænnet os til at se fjernsyn på. HBB-TV spøger, en sammensmeltning/hybrid mellem traditionelt fjernsyn og onlineindhold. DR begynder et forsøgsprojekt i 2012, hvilket er spændende, fordi DR har sit arkiv, Bonanza og basis for at blive brugt. Så snart fjernsynene er på nettet, er mulighederne uanede. Udbyderne leverer allerede forskellige apps (småprogrammer), som rigtigt mange henter. Den lille ting med den store virkning er det trådløse net, for det er meget lettere at koble fjernsynet på trådløst. Brugerfladen på TV-skærmen udvikler sig mod det nemmere, og TVet er ved at blive en kæmpe smartphone, som giver de samme muligheder på TV-skærmen som på mobiltelefonen.
NØGLEN TIL DET NYE UNIVERS
TV-apparatet er ikke længere en sort kasse men adgangen til hele det univers, der er under kraftig udvikling. »On demand« (filmleje m.m.) er allerede voldsomt udviklet i Danmark. Udfordringen er at formidle alle mulighederne, som vil vælte ind over forbrugerne. Folk skal se det som nye muligheder, ikke som en pestillens – man skal også kunne blive ved med at se TV, som man plejer. Men mulighederne fra telefon- og computerverdenen når TV-skærmen. Man kan nu købe Blu-ray-afspillere til under 1.000 kroner med alle apps indbygget, så hvis man har købt sin skærm for halvandet år siden og er rigtigt glad for den, skal man ikke være ked af, at TV-apparatet ikke selv kan kobles til de nye muligheder. Og med et TV i vælten som centrum kræves der ordentlig lyd i form af en lydbar eller et lille hjemmebioanlæg.
TYDELIGERE FORSKEL PÅ TAVLE-PCER
2011 var året, hvor iPaden for alvor blev solgt i stort antal, Android-konkurrenterne begyndte at komme frem, og flere virksomheder fandt (på) relevante forretningsmodeller. I 2012 vil salget fortsætte med at vokse markant, og vi vil se øget konkurrence fra Android, hvor producenterne vil differentiere sig med egne »front-ends« og økosystemer (à la Amazon Kindle). Desuden vil vi se flere markante produktlanceringer, der bliver afgørende for, hvem der bliver markedsledende fremover. De kommer fra bl.a. Microsoft og Apple, men også fra andre producenter med spændende »tvist« på tavle-PC-tanken (à la Asus Convertible, Sonys »kile« og »Donky Kong«-design).
PRIVATE SKYER PÅ VEJ
Der er stadig mange IT-beslutningstagere, der ikke rigtigt forstår begrebet »private cloud«, men – på trods af IT-leverandørernes inkonsistente »definitioner« – vil dette ændres i 2012, og mange virksomheder vil begynde på »rejsen« (som flere IT-leverandører har valgt at kalde det). Private Clouds er mange forskellige ting, men generelt er idéen at tilbyde cloudtjenester til brugerne og samtidig beholde kontrol over systemerne. Der kommer flere og flere muligheder for tilpassede private clouds. Det er f.eks. allerede muligt at købe en »cloud-in-a-box« med en brugsafregnet betalingsmodel, selv om udstyret installeres hos brugeren.
FACEBOOK ... UDEN VENNER
Der tales meget om virksomheders brug af sociale medier, og hvordan de integrerer facebooklignende funktioner i de professionelle samarbejdsværktøjer. I 2012 vil vi stadig se mange virksomheder, der forsøger at bruge det men med meget forskellige resultater – nogle vil opnå nogle forretningsmæssige fordele, men flere vil lave projekter, som i bedste fald er ligegyldige. Det mest oplagte er Facebook-tilstedeværelse, men uden venner... Hypen om »social business« vil derfor aftage, mens den konkrete forretningsmodel kommer i fokus. Eksisterende forbrugerorienterede sociale tjenester vil desuden forsøge at blive professionelle kommunikationsplatforme, men uden held.
»BIG DATA«
Den evigt voksende mængde af data og den ændrede type af data (ustruktureret, tale/video m.v.) stiller nye krav til IT. Det bliver vigtigere, at IT-systemerne automatisk kan »forstå« denne type data. Markedet er nået et punkt, hvor det afgøres, hvem der fremover skal være dominerende på området. Vi kommer derfor til at se en del opkøbsaktivitet, hvor de større IT-spillere opkøber mindre virksomheder med produkter, kompetencer og/eller licenser på området.
PBX’EN DØR – HELT!
Vi har gennem flere år set, at traditionelle PBX-systemer (»telefonborde«) udskiftes med IP-baserede, men fremover vil også denne type forsvinde. Produkter og tjenester er allerede tilgængelige, men i 2012 vil vi se mange virksomheder, der skifter til PC-baserede telefoniløsninger eller cloudløsninger – ofte udelukkende med mobiltelefoner.
Det´r bar en idé?
Mvh
Kommentarer
Send en kommentar